Feiten en fabels over een veilige zwangerschap

Tijdens je zwangerschap zul je merken dat er ontzettend veel mensen in je omgeving met advies komen, hier hoef je helemaal niet om te vragen. Buurvrouwen, collega’s, vriendinnen en familieleden; iedereen weet wat het beste is voor jou. Soms zie je door de bomen het bos niet meer; wat moet je geloven? Probeer niet teveel adviezen op te volgen, volg je gevoel en vertrouw op je verloskundige.

Fabel – Sporten is slecht voor de baby

Wanneer je altijd al een fanatiek sporter was is het helemaal geen probleem om te blijven sporten. Let er wel op dat je het bij recreatieve sporten houd. Zelfs skiën en paardrijden is geen probleem, maar zoek geen gevaren op. Een harde val kan grote gevolgen hebben. Ga niet teveel in de bergen boven een hoogte van 2000 meter, zuurstoftekort is niet goed voor de baby.

Feit – Vermijd rauw vlees en rauwkost

Hier moet je wel mee oppassen. Rauwkost en rauw – of slecht doorbakken – vlees kunnen toxoplasmose veroorzaken. Deze parasiet is schadelijk voor je kleintje. Zorg er dus voor dat je geen rauw vlees eet en dat je alle rauwkost goed wast voordat je gaat eten.

Fabel – Je kunt beter een beetje roken dan stress hebben

Er zijn veel vrouwen die beweren dat ze beter een paar sigaretten per dag kunnen roken tijdens hun zwangerschap dan dat ze zouden stoppen. Het is natuurlijk het beste dat je al stopt op het moment dat je zwanger wilt worden. Niet iedereen plant misschien een zwangerschap, maar het is een absolute fabel dat een beetje roken gewoon nog mag. Een beetje roken leidt vaker tot een miskraam, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, vroeggeboorte, doodgeboorte of zelfs wiegendood. Dat de stress door het stoppen met roken schadelijker zou zijn dan een paar sigaretten per dag is echt onzin.

Feit – Wees voorzichtig met lightproducten

Voorzichtig zijn met lightproducten is absoluut niet overdreven. Lightproducten staan stijf van kunstmatige zoetstoffen en deze belemmeren het transport van aminozuren in het bloed naar de baby. Aminozuren zijn belangrijke voedingsstoffen. Wanneer je teveel lightproducten gebruikt kan dit tot groeivertraging van de baby leiden. Zorg er dus voor dat je maximaal 1 a 2 glaasjes lightdrank per dag drinkt.

Fabel – Een pretecho is slecht voor de baby

Dat een extra echo, een pretecho, slecht is voor de baby is helemaal niet waar. Een echo kan absoluut geen schade aanrichten bij de baby. Of het nu gaat om een vroege inwendige echo bij 6 weken zwangerschap of dat het nu gaat om een 3d of 4d pretecho. Dat maakt helemaal niets uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *